czwartek, 4 sierpnia 2011

Nie rób takiej kwaśnej miny, zjedz se tarty zy cytryny ;)

Tak jak w tytule :D


Tarta cytrynowa ;)

masa:
- 350 gram śmietany kremówki (gęstej)
- 100 gram cukru pudru
- skórka z 2-ch cytryn
- 150 ml soku z cytryny
- 4 duże jajka
- 3 żółtka

ciasto:


Jak już mamy wyrobione i schłodzone ciasto, nakłuwamy je widelcem, formę wykładamy papierem i wysypujemy fasolę dla obciążenia. Pieczemy w 180 stopniach, aż do "ścięcia się" brzegów. Następnie wyjmujemy fasolę i znów pieczemy ciasto, aż do całkowitego zrumienienia.

Gdy ciasto nam "dochodzi", bierzemy się za masę. Mieszamy sok z cytryn, skórkę i cukier puder. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem miksujemy. Ciągle miksując dodajemy jajka, a następnie żółtka. Teraz wrzucamy naszą miksturę na gaz i podgrzewamy ją, aż intensywnie zgęstnieje. Wtedy jest już gotowa do zapieczenia.

Wylewamy masę na spód, który ówcześniej przygotowaliśmy do dalszego pieczenia. O co kaman?. Ze względu, że ciasto jest już upieczone, a nasza masa będzie się jeszcze długo ścinać, należy okryć brzegi folią aluminiową, aby uniknąć spieczenia boków.

Pieczemy, aż masa się całkowicie zetnie. Około 25 min. W 200 stopniach :).

Pozdro!


8 komentarzy:

  1. Klikając modliłam się o krem z budyniem i myślałam, żeby tylko nie było w niej kremówki. :P Mam dwie cytryny na zbyciu, stąd ta nadzieja. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pluskotko - idź po kremwke, bo naprawde warto ;) dwie cytryny spokojnie zaczekaja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie smaków :-) musi być nardzo dobra i ładnie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzeźwiająca, letnia tarta, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna propozycja na niedzielny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cytrusowe słodkości, szczególnie cytrynowe, bo ich kwaśny smak neutralizuje słodycz.

    wygląda pysznie, a rymowanka super ;)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Tytuł sprawił, że nie mogłam skupić się na przepisie, hahaha :D:D:D

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!