piątek, 18 marca 2011

Zupa krem z kalafiora z nutą pomarańczy.

Wróciłam.

Kiedy przed chwilą weszłam na bloga z konkretnym zamiarem dodania nowej notki i spostrzegłam, że ostatni raz pisałam coś, aż 8 dni temu, zrobiło mi się smutno. Nie łatwo było mi się przełamać i założyć tego bloga. Miałam mieszane uczucia, czy spodoba się ludziom moja idea prowadzenia, moje przemyślenia, a przede wszystkim przepisy. Jak się okazuje warto, dlatego doznaje koszmarnych myśli, kiedy mój blog zasypia, a ja z nim. Przygnębia mnie fakt, że nadeszły takie dni, kiedy muszę powiedzieć stop eksperymentom i bardziej przypilnować wydatków. Niestety to wszystko wpływa na gastronomyGO!.



Dlatego dzisiaj tak skromnie. Na szczęście znalazłam alternatywę, aby oderwać się na chwilę od kuchni mamy i mogę delektować się moją zupą. Zrobioną od początku do końca przeze mnie. Fajne urozmaicenie dla mojego żołądka i jednocześnie nowy post na blogu. Zachęcam do spróbowania, bo jestem pewna, że niewielu z was próbowało takiego egzotycznego połączenia, a jednocześnie dość banalnego.



Zupa krem z kalafiorów i nutą pomarańczy

- kalafior ok. 900 gram
- cebula
- olej
- 750 ml bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany do kawy 12%
- sok plus skórka z 2 pomarańczy
- gałka, sól, pieprz





Kalafior należy opłukać i  pokroić na różyczki. Cebulę z grubsza pokrojoną przesmażyć na patelni, dodać do niej kalafior i lekko całość przez chwilę przesmażyć. Następnie dodać do wywaru i gotować do miękkości. Następnie zupę blenderujemy dodajemy śmietanę, sok z pomarańczy i skórkę, lekko znów blenderujemy i ponownie zagotowujemy. Przyprawiamy i podajemy posypaną skórką pomarańczy zupę. Smacznego,
Szana.

11 komentarzy:

  1. Niezwykle interesująca zupka. Koniecznie muszę taką upichcić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakują mnie te Twoje połączenia - takie świeże i ciekawe. Nowa postać starej kalafiorowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, bardzo fajne połączenie! Muszę zapisać! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zwolennikiem ostrych potraw, ale ta wygląda interesująco.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie! :) Pewnie wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie jest naprawdę zaskakujące! Kalafior i pomarańcza? Ale coś w tm jest. Jeśli są dwa smaki bardzo (teoretycznie) różne, a jeden z nich ma mało wyrazisty smak... taka nuta pomarańczy może się okazać naprawdę bardzo pyszną nutką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak deser a nie zupa z kalafiora. Bardzo ciekawe i niespotykane połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szana dzięki za zainteresowanie. Świetny pomysł na zupę. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kalafior? Z pomarańczą? Jestem bardzo ciekawa smaku ;-))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam problem - pomarańcza jeszcze u mnie przejdzie ale kalafior?
    Co to to nie.
    Od dziecka uciekam przed kalafiorem.
    Acz pomysł wielce oryginalny ; ).

    OdpowiedzUsuń
  11. To połączenie musi być nieziemskie! :)
    Pozdrawiam
    Judyta

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!