wtorek, 14 grudnia 2010

My tuna tart czyli tarta z tuńczykiem

Mam dzisiaj danie w sam raz na większą grupę osób, a zarazem baaardzo efektowne.
  • 25 dkg mąki
  • 12,5 dkg masła
  • olej
  • 1 szt papryki
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 op tuńczyka (kawałki) w oleju
  • 3 szt jajek
  • 1 szt serek ostrowia ziołowy
  • 1/2 szklanki mleka 2 %
  • 1/2 op kukurydzy
  • pieprz
  • sól
  • curry
Wyabiamy ciasto na tartę. 250 gram mąki z 125 gramami tłuszczu, siekamy nożem, aby powstała kaszka, a masło idealnie pokryło się mąką. Zawijamy w folie i do lodówki na 30 min. Nastepnie obkładamy formę i pieczemy w piekarniku przez 15 min w 200 stopniach.
Przygotowujemy farsz: Tuńczyka odsączamy z oleju, kukurydze 1/2 op z zalewy.Podsmazamy na patelni pieczarki, paprykę i czosnek, przekladamy do miski, dodajemy tunczyka, kukurydze, pokrojona dymke, i przesmazone warzywa z patelnii . Razem mieszamy, przyprawaimy sola, pieprzem i plaska lyzeczka curry.

Wyciagamy spód, smarujemy olejem, aby nie nasiąknął warstwą serową do zapieczenia, przesypujemy składniki i zalewamy masą: Serek ostrowia ziołowy cały zmiksować z 3 jajkami i 1/2 szklanki mleka.
Pieczemy 45-60 min w 180 stopniach.

Gotowe, smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!