Mam dzisiaj danie w sam raz na większą grupę osób, a zarazem baaardzo efektowne.
- 25 dkg mąki
- 12,5 dkg masła
- olej
- 1 szt papryki
- 20 dkg pieczarek
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 op tuńczyka (kawałki) w oleju
- 3 szt jajek
- 1 szt serek ostrowia ziołowy
- 1/2 szklanki mleka 2 %
- 1/2 op kukurydzy
- pieprz
- sól
- curry
Wyabiamy ciasto na tartę. 250 gram mąki z 125 gramami tłuszczu, siekamy nożem, aby powstała kaszka, a masło idealnie pokryło się mąką. Zawijamy w folie i do lodówki na 30 min. Nastepnie obkładamy formę i pieczemy w piekarniku przez 15 min w 200 stopniach.
Przygotowujemy farsz: Tuńczyka odsączamy z oleju, kukurydze 1/2 op z zalewy.Podsmazamy na patelni pieczarki, paprykę i czosnek, przekladamy do miski, dodajemy tunczyka, kukurydze, pokrojona dymke, i przesmazone warzywa z patelnii . Razem mieszamy, przyprawaimy sola, pieprzem i plaska lyzeczka curry.
Wyciagamy spód, smarujemy olejem, aby nie nasiąknął warstwą serową do zapieczenia, przesypujemy składniki i zalewamy masą: Serek ostrowia ziołowy cały zmiksować z 3 jajkami i 1/2 szklanki mleka.
Pieczemy 45-60 min w 180 stopniach.
Gotowe, smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!