Spaghetti z boczkiem i chilli w sosie musztardowym
z
eskalopkami z halibuta
(przepis na 4-5 porcji)
- 400 gram makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 250 gram boczku wędzonego
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 steki z halibuta
- 1 cukinia
- sól, pieprz
Makaron ugotowałam 'al dente'. Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Chilli pokroiłam na plasterki. Nie przekrawałam jej wzdłuż, ani nie usuwałam pestek. Boczek natomiast pokroiłam w kosteczkę.
Na suchą patelnię wrzuciłam boczek, aby wytopił się tłuszcz. Następnie go zdjęłam i na pozostałościach przesmażyłam cebulę, czosnek i chilli. Na koniec znów dodałam boczek, a całość zalałam śmietaną, do której dodałam musztardę. Dodałam teraz 2 gałązki tymianku, a z ostatniej zerwałam tylko listki. Całość gotowałam, aż do zgęstnienia. Wyjęłam na sam koniec gałązki i dodałam ugotowany makaron i wszystko razem wymieszałam.
Halibuta umyłam i pokroiłam na kawałki wielkości 2 cm. Każdy z nich doprawiłam solą i pieprzem. Z cukinii obieraczką zrobiłam podłużne plasterki, które następnie dałam na patelnię grillową. Rybę obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Następnie owinęłam w cukinię i podałam do makaronu przebijając wykałaczką.
Te eskalopki to dałabym za nie wszystko - cudowne.:)
OdpowiedzUsuń