środa, 16 lipca 2014

Rodzinne tortille z zimnicą w kolendrze i płatkach kukurydzianych



Tortille z zimnicą w kolendrze i płatkach kukurydzianych
(przepis na 4 porcje)

- 2 zimnice
- 4 tortille
- sałata, kolendra
- marchew, pieczarki
- cebula, ogórek kiszony, papryka konserwowa
- czosnek
- 1 jajko 
- płatki typu cornflakes
- sól i pieprz
- olej

- sos serowy
-ser cheddar 250 gram
- mleko skondensowane 125 ml

Sałatę i kolendrę myjemy. Marchew obieramy i ścieramy. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy z solą. Cebulę w krążki, ogórek w plasterki, paprykę w paski.
Rybę myjemy, solimy i pieprzymy, zapiekamy w temp. 200 stopni w folii przez 20 min. Po wystygnięciu oddzielamy mięso od ości, ale nie rozdrabniamy. Zależy nam na dużych kawałkach.
Jajko roztrzepujemy. W malakserze miksujemy garść kolendry i 2 garści płatków oraz 2 ząbki czosnku. Rybę moczymy z 2-ch stron w jajku następnie w panierce i smażymy do zrumienienia.
Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim ser. Na patelni grillowej podgrzewamy tortillę. Na rozgrzanym placku układamy sałatę, kolendrę, sypiemy marchew. Dodajemy pieczarki, ogórki, paprykę i cebulę. Na sam wierzch dajemy rybę i polewamy sosem Zawijamy najpierw boki, następnie od dołu. Na kopertę. Polecam włożyć tortilę w sreberko, aby łatwiej się jadło! Smacznego :)

1 komentarz:

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!