niedziela, 5 maja 2013

Mini serniczki o smaku chałwy z kolorowymi galaretkami

Wakacje już blisko.
Przybliżmy je dodatkowo tym kolorowym deserem! 
:-)


MINI SERNICZKI
O SMAKU CHAŁWY
Z KOLOROWYMI GALARETKAMI
(na 3 porcje - średnica 8,5 cm)

-serniczki-

- 250 gram mascarpone
- 100 gram białej czekolady
- 200 gram chałwy
- 50 gram masła
- cukier kryształ
- dowolny barwnik w proszku - 
(polecam o tym samym kolorze, co wybrana galaretka)
- tropikalne galaretki Winiary 
(dowolnie - Pina Colada, Blue Curacao, Mojito, Pink Margarita)

-biszkopt-

4 jajka
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1,5 szklanki mąki 
(szklanka 250 ml)
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
- aromat waniliowy
- 2 łyżeczki proszku

  • BISZKOPT: 3 żółtka i 1 jajko ubić z 5 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodać następnie olej, wodę, aromat i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić mikserem. 3 pozostałe białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w płaskiej blasze, cienko rozsmarowany. Ustawiamy piekarnik na 150 stopni, aby biszkopt wyrósł i się zrumienił. Gdy boki zaczną odchodzić od formy, sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest w środku suchy. Jeśli tak - wyjąć i wystudzić.
  • MASA SEROWA: Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i wystudzić. Chałwę pokroić na drobną kostkę. Mascarpone przełożyć do miski, dodać chałwę i rozgnieść całość widelcem. Na sam koniec stopniowo dodawać wystudzoną, białą czekoladę, cały czas mieszając.


  • SPÓD: Wystudzony biszkopt przełożyć na deskę i wyciąć okręgiem, filiżanką (właśnie u mnie filiżanka - 8,5 cm średnica), czymkolwiek tylko chcecie ;) (aczkolwiek lepiej, aby była to właśnie filiżanka, która potem nam umożliwi wypełnienie serkiem). 

  • SERNICZKI: Filiżanki smarujemy oliwą bądź wykładamy dokładnie folią. Wypełniamy 3/4 wysokości serem, a następnie dociskamy biszkoptem. Chłodzimy 3-4 godziny.

  • WYKOŃCZENIE: Wyciągamy serniczki. Przy pierwszej metodzie z oliwą, warto je na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, aby "puściły", przy opcji nr 2 jest odrobinę łatwiej ;) Przygotowujemy galaretki Winiary zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy galaretka zacznie tężeć oblewamy ją nasz serniczek. 


  • U mnie niebieska galaretka - Blue Curacao i różowa - Pink Margarita. Przygotowałam następnie kolorowy cukier  do obsypania po wierzchu. W zwykłej misce nasypałam odrobinę cukru, a następnie wymieszałam ze szczyptą barwnika (niebieski i czerwony u mnie). Lekko rozcierając cukier w suchych dłoniach, powstanie nam kolorowa posypka, którą wykończyłam serniczki ;-)



SMACZNEGO! ;-)





******
przepis bierze udział w konkursie:

8 komentarzy:

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!