wtorek, 30 kwietnia 2013

Zapraszam na słodki bałagan :-), czyli herbatniki, kajmak i budyń

Ostatnio brakuję mi czasu, więc u mnie w kuchni królują ciasta szybkie i bez pieczenia.
I tylko nie mówcie, że nie lubicie kajmaku :-)


CIASTO Z HERBATNIKÓW
Z KAJMAKIEM I BUDYNIEM

- 3 op. herbatników (po 250 gram) - u mnie zbożowe
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 op. budyniu śmietankowego
- mleko (1,5 szklanki + 1 szklanka)
- 1/4 kostki masła
- wiórki kokosowe

  • WYKONANIE: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z tymże mleko do budyniu (1,5 szklanki nam potrzeba - 1 szklanka 250 ml) zagotować z 1/4 kostki masła. Kolejną szklankę mleka przygotować do namaczania herbatników. Ułożyć w dużej formie wyłożonej folią 8 sztuk namoczonych na chwilę w mleku herbatników (po 4 w rzędzie). Obojętnie czy długością czy szerokością. Posmarować herbatniki cienką warstwą kajmaku i następnie budyniem. Budyń może być ciepły. Następnie znów namoczone herbatniki i tak w kółko. Zakończyć warstwą kajmaku z budyniem i obsypać wiórkami. Odstawiamy na noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
 Bardzo słodkie, ale co tam ;-)
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Mniam! Pychota i prosta w przygotowaniu! Idealne na majówkowych niezapowiedzianych gości!

    OdpowiedzUsuń
  2. No próbuję sobie wmówić, że nie lubię kajmaku, by się nie skusić na te dodatkowe centymetry w biodrach - ale nie da rady:D Ciasto pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy. :) A ciasto wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka na kajmaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo kajmak, kaloryczna pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wypróbowałem, rzeczywiście bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!