poniedziałek, 20 maja 2013

Coquillettes z tuńczykiem i rukolą

Kurcze, a to sposób dobry mama podpowiedziała:
Jak zastąpić sos śmietanowy 30-sto %-centowy..

Czytajcie dalej :-)


COQUILLETTES 
Z TUŃCZYKIEM I RUKOLĄ
(na 2 solidne porcje)

- 1 op. makaronu Ciao Bella kolanek - coquillettes
- 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- 1/2 słoiczka kaparów
- 2 łyżki oliwek czarnych
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 gram serka topionego śmietankowego
- 5-6 łyżek mleka (w zależności od gęstości sera)
- świeża rukola
- świeżo zmielony pieprz
  • PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente. Odcedzamy. Tuńczyka odcedzamy z oleju i lekko widelcem rozdrabniamy. Kapary wyjmujemy. Oliwki kroimy w plasterki (u mnie 1 oliwka na 3 plasterki). Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
  • SOS: Podgrzewamy mleko w rondelku i dodajemy serek topiony. Czekamy aż całość się rozpuści i zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem do smaku.
  • WYKOŃCZENIE: Makaron mieszamy w garnku / misce z tuńczykiem, kaparami, pomidorami, oliwkami i oliwą. Polewamy sosem przygotowanym osobno i dekorujemy świeżą rukolą ;-)

8 komentarzy:

  1. zdrowy pożywny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron zrobię swój, ale całą resztę ukradnę :) już jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rukola, kapary, oliwki... Niom!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,pięknie,zdrowo i kolorowo tu u Ciebie,zostaję na dłużej.Pozdrawiam serdecznie.Jola

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam!:) lubię sosy z serkiem topionym:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie obiadki, syczą na długi czas;)

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi kusząco! fajnie połączenie smaków, to coś dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!