Kurcze, a to sposób dobry mama podpowiedziała:
Jak zastąpić sos śmietanowy 30-sto %-centowy..
COQUILLETTES
Z TUŃCZYKIEM I RUKOLĄ
(na 2 solidne porcje)
- 1 op. makaronu Ciao Bella kolanek - coquillettes
- 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- 1/2 słoiczka kaparów
- 2 łyżki oliwek czarnych
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 gram serka topionego śmietankowego
- 5-6 łyżek mleka (w zależności od gęstości sera)
- świeża rukola
- świeżo zmielony pieprz
- PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente. Odcedzamy. Tuńczyka odcedzamy z oleju i lekko widelcem rozdrabniamy. Kapary wyjmujemy. Oliwki kroimy w plasterki (u mnie 1 oliwka na 3 plasterki). Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
- SOS: Podgrzewamy mleko w rondelku i dodajemy serek topiony. Czekamy aż całość się rozpuści i zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem do smaku.
- WYKOŃCZENIE: Makaron mieszamy w garnku / misce z tuńczykiem, kaparami, pomidorami, oliwkami i oliwą. Polewamy sosem przygotowanym osobno i dekorujemy świeżą rukolą ;-)
zdrowy pożywny pomysł :)
OdpowiedzUsuńmakaron zrobię swój, ale całą resztę ukradnę :) już jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńRukola, kapary, oliwki... Niom!
OdpowiedzUsuńNo pięknie :))
OdpowiedzUsuńWitam,pięknie,zdrowo i kolorowo tu u Ciebie,zostaję na dłużej.Pozdrawiam serdecznie.Jola
OdpowiedzUsuńmniam!:) lubię sosy z serkiem topionym:D
OdpowiedzUsuńLubie takie obiadki, syczą na długi czas;)
OdpowiedzUsuńbrzmi kusząco! fajnie połączenie smaków, to coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuń