RAZOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI
I
ŁOSOSIEM
( na 2 solidne porcje )
- 1 op. makaronu Ciao Bella
(u mnie razowe tagliatelle 250 gram)
- 300 gram świeżego łososia
-szparagi
(miałam pęczek z bazaru)
- 500 ml śmietany 18%
- 1 cytyrna
- sól, pieprz
- świeży koperek
- ŁOSOŚ: Łososia skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć otartą z niej skórką, posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku (u mnie kombiwar) w 250 stopniach do zrumienienia. W trakcie pieczenia dobrze zmienić stronę. Upieczony pokroić w niewielkie kwadraty i odstawić.
- SZPARAGI: Jeśli szparagi są młode nie obieramy ich, tylko usuwamy łuski. Wyginamy następnie je w łuk, aby pękły w miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część, którą odrzucamy. Szparagi myjemy i wrzucamy na 2 -3 minuty (najlepiej sprawdzić widelcem miękkość) do osolonego wrzątku. Odcedzić i pokroić na kawałki ok. 1 cm.
- MAKARON:
- Dzięki firmie Ciao Bella miałam okazję spróbować wyrobu ich świeżych makaronów, którym wystarczy 3 minuty w wodzie. To niewielka firma produkująca wysokiej jakości makaron. Ich produkty można dostać np. w Piotrze i Pawle. Warto śledzić ich FB. Tam dużo nowości i wskazówek :).
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy.
- SOS: Na patelnię wylewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odparowujemy odrobinę. Dodajemy makaron i mieszamy całość. Na sam koniec wkładamy łososia i szparagi. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i wykładamy na talerze ;-)!
Uwielbiam takie po ł ą czenie! Szkoda, ż e jestem na diecie ...
OdpowiedzUsuńOoooo, zjadłabym...
OdpowiedzUsuńuwielbiam razowy makaron, z łososiem robię często ale ze szparagami nigdy. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lubie takie jedzonko, a razowy makaron najbardziej z wszystkich makaronów :)
OdpowiedzUsuńŁososia łączyłam z brokułami, ale szparagową wersję chętnie wypróbuję. Ubóstwiam makarony, łososia i szparagi. Mniam!!
OdpowiedzUsuńDanie naprawdę pyszne!!
OdpowiedzUsuń