poniedziałek, 13 maja 2013

Ryżowa - różowa babka na zimno

 Kolejna propozycja letniego, kolorowego deseru.


 RYŻOWA - RÓŻOWA BABKA NA ZIMNO
(na średnią formę keksową)
- 3/4 szklanki ryżu złocistego.
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 galaretki Winiary Pink Margarita
- 2 owoce granatu
- woda, cukier, sól
  • WYKONANIE: Ugotować ryż w dużej ilości wody ze szczyptą soli i dodatkiem cukru do smaku (aby była lekko słodka). Ryż gotować około 30-40 min. Ma być sypki i miękki. Ważne, aby go nie rozgotować. Powinien stać na małym ogniu. Przygotować galaretkę wg. opisu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać małymi porcjami krzepnącą galaretkę i cały czas całość ubijać. Do krzepnącej masy (śmietana+galaretka) dodać wystudzony ryż i delikatnie wymieszać. Do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową delikatnie przełożyć masę. Wstawić na 2 h do lodówki. Wyjąć, zdjąć folię, ozdobić sokiem oraz pestkami owoców granatu.

Przepis bierze udział w akcji:
****

6 komentarzy:

  1. ależ to fajnie wygląda! świetny pomysł połączyć galaretkę i ryż:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny pomysł! ja bardzo lubię takie desery z galaretką, ryż też lubię, myślę że to może świetnie smakować. Ciekawa jestem smaku tej galaretki.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł - pierwszy raz słyszę o takim zastosowaniu ryżu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda, fajne są te nowe galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow cóż za połączenie :). Nie spodziewałam się, że można wykorzystać ryż w taki sposób i na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!