Sernik z okazji urodzin mojej mamy ;)
Wyszedł bajeczny, jednak krasnoludki mi nie pomagały!
Inspiracją był przepis stąd. Dzięki Beatrice!
SERNIK STRACIATELLA
(przepis na formę o śr. 26 cm)
spód:
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 200 gram mąki tortowej
- 250 gram masła
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 gram cukru pudru
- 4 jajka
- 200 gram śmietany 18% (gęstej)
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki pokrojonej w małą kostkę czekolady gorzkiej
polewa:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram śmietany UHT 30%
- SPÓD: Mąkę, cukier i kakao wymieszać w misce. Dodać masło (powinno być w temp. pokojowej) pokrojone na niewielkie kawałki. Całość razem jeszcze palcami rozdrobnić i na koniec energicznie zagnieść. Wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 15-20 min. Następnie piec około 20 min. w temp. 180 stopni. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- MASA SEROWA: Do miksera przełożyć ser z wiaderka i na niewielkich obrotach miksować i stopniowo dodawać cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Następnie dodać rozkłócone jajka i miksować do całkowitego połączenia składników. Na sam koniec dodać śmietanę i mąkę. Miksować jeszcze chwilę na niewielkich obrotach. Po idealnym wymieszaniu składników wyłączyć sprzęt i wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać całość łyżką. Wylać na upieczony i wystudzony spód.
- PIECZENIE: Sernik piec w 150 stopniach do wyrośnięcia (ok. 60 min.), następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec do zrumienienia. U mnie około 1,45 min.. Zostawić w piecu do wystygnięcia.
- POLEWA: Czekoladę połamać na kawałki i zalać podgrzaną śmietaną. Mieszać do uzyskania gęstej polewy. Posmarować sernik i odstawić do zastygnięcia
- INNE: Smacznego! :)
sernik w połączeniu z czekoladą....uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSerniki to moja miłość, podkradam kawałek :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakował :) To chyba jeden z lepszych serników jakie jadłam :) A dla odmiany dziś zrobiłam serniczek różany, a za tydzień będzie cytrynowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
różany? cytrynowy? Moje smaki! :)
Usuńoo, widziałam ten przepis u Beatrice..tez mam zapisany w zakładkach :) Tobie udał się równie wspaniale! Z ochotą spróbuję, skoro również polecasz:)
OdpowiedzUsuń100 lat dla Mamy! :)
OdpowiedzUsuńBym zjadła kawał takiego pyysznego sernika;)
OdpowiedzUsuńTyle gramów kalorycznych składników, ale pewnie warto, bo ser + czekolada = rozkosz dla podniebienia :))
OdpowiedzUsuńU nas w zakladzie piekarniczo-cukierniczym robi sie podobne. .Zamiast polewy natomiast nest kudlata kruszonka z mocna.gorzka czekolada
OdpowiedzUsuńależ to smakowicie wygląda; 0
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś - potwierdzam - pyszny :0
OdpowiedzUsuńTwój się pięknie prezentuje :)
Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię serniki, mmm...
zdecydowanie zbyt rzadko piekę serniki, muszę taki upiec. :)
OdpowiedzUsuńBajeczny. :) Uwielbiam serniki.
OdpowiedzUsuńmarzy mi się serniczek do kawy:)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną sernik, a ten wygląda tak jak lubię:-)
OdpowiedzUsuńTaki sernik baardzo kojarzy mi się z popołudniem w Bratysławie. Siedziałam w genialnej kawiarni, gdzie mieli chyba wszystko "straciatella": lody, serniki, ciastka z kremem, babeczki... Miłe wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńSpóźnione "100 lat" dla mamy (oby mamy żyły wiecznie!) :)
bardzo dziękuję za mamę :))
Usuńjak tak dalej pójdzie, już niedługo moja kolekcja serników "do zrobienia" przerośnie kolekcję serników "zrobione", bo ten wygląda bardzo pysznie :-)
OdpowiedzUsuńjak zrobisz daj znać! ;-)
Usuńooo, nie wątpię, że musiał smakować bajkowo!
OdpowiedzUsuńDziewczyny nie dawajcie do sernika psełdo "sera z wiaderka"!!!! To wyrób "seropodobny" o konsystencji jogurtu naturalnego w którym, albo nie ma wcale sera, albo znajduje się on w śladowych ilościach!!!! żeby sernik był sernikiem, używajcie prawdziewgo sera twarogowego i polecam zamiast zwykłej śmietanki dodać kremówkę!!! Naprawdę sprawdziłam i polecam!!!
OdpowiedzUsuń