sobota, 16 lutego 2013

Sernik straciatella, czyli sernik z bajki! ;)

Sernik z okazji urodzin mojej mamy ;)
Wyszedł bajeczny, jednak krasnoludki mi nie pomagały!
Inspiracją był przepis stąd. Dzięki Beatrice!


SERNIK STRACIATELLA
(przepis na formę o śr. 26 cm)

spód:
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 200 gram mąki tortowej
- 250 gram masła

masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 gram cukru pudru
- 4 jajka
- 200 gram śmietany 18%  (gęstej)
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki pokrojonej w małą kostkę czekolady gorzkiej

polewa:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram śmietany UHT 30%

  • SPÓD: Mąkę, cukier i kakao wymieszać w misce. Dodać masło (powinno być w temp. pokojowej) pokrojone na niewielkie kawałki. Całość razem jeszcze palcami rozdrobnić i na koniec energicznie zagnieść. Wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 15-20 min. Następnie piec około 20 min. w temp. 180 stopni. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • MASA SEROWA: Do miksera przełożyć ser z wiaderka i na niewielkich obrotach miksować i stopniowo dodawać cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Następnie dodać rozkłócone jajka i miksować do całkowitego połączenia składników. Na sam koniec dodać śmietanę i mąkę. Miksować jeszcze chwilę na niewielkich obrotach. Po idealnym wymieszaniu składników wyłączyć sprzęt i wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać całość łyżką. Wylać na upieczony i wystudzony spód.
  • PIECZENIE: Sernik piec w 150 stopniach do wyrośnięcia (ok. 60 min.), następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec do zrumienienia. U mnie około 1,45 min.. Zostawić w piecu do wystygnięcia.
  • POLEWA: Czekoladę połamać na kawałki i zalać podgrzaną śmietaną. Mieszać do uzyskania gęstej polewy. Posmarować sernik i odstawić do zastygnięcia
  • INNE: Smacznego! :)

22 komentarze:

  1. sernik w połączeniu z czekoladą....uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki to moja miłość, podkradam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się bardzo, że smakował :) To chyba jeden z lepszych serników jakie jadłam :) A dla odmiany dziś zrobiłam serniczek różany, a za tydzień będzie cytrynowy :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo, widziałam ten przepis u Beatrice..tez mam zapisany w zakładkach :) Tobie udał się równie wspaniale! Z ochotą spróbuję, skoro również polecasz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bym zjadła kawał takiego pyysznego sernika;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle gramów kalorycznych składników, ale pewnie warto, bo ser + czekolada = rozkosz dla podniebienia :))

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas w zakladzie piekarniczo-cukierniczym robi sie podobne. .Zamiast polewy natomiast nest kudlata kruszonka z mocna.gorzka czekolada

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś - potwierdzam - pyszny :0
    Twój się pięknie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudnie :)
    Jak ja lubię serniki, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  10. zdecydowanie zbyt rzadko piekę serniki, muszę taki upiec. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. marzy mi się serniczek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od jakiegoś czasu chodzi za mną sernik, a ten wygląda tak jak lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki sernik baardzo kojarzy mi się z popołudniem w Bratysławie. Siedziałam w genialnej kawiarni, gdzie mieli chyba wszystko "straciatella": lody, serniki, ciastka z kremem, babeczki... Miłe wspomnienia :)

    Spóźnione "100 lat" dla mamy (oby mamy żyły wiecznie!) :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak tak dalej pójdzie, już niedługo moja kolekcja serników "do zrobienia" przerośnie kolekcję serników "zrobione", bo ten wygląda bardzo pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ooo, nie wątpię, że musiał smakować bajkowo!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziewczyny nie dawajcie do sernika psełdo "sera z wiaderka"!!!! To wyrób "seropodobny" o konsystencji jogurtu naturalnego w którym, albo nie ma wcale sera, albo znajduje się on w śladowych ilościach!!!! żeby sernik był sernikiem, używajcie prawdziewgo sera twarogowego i polecam zamiast zwykłej śmietanki dodać kremówkę!!! Naprawdę sprawdziłam i polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!