Z zupą cebulową mam mix wspomnień:
Od codziennego obierania i siekania 10 kg w restauracji, w której pracowałam,
przez pogaduszki we dwoje przy stole,
aż po wypijanie całej butelki wina podczas przygotowań ;-)
Idą walentynki.
Powtórzę ją na kolację..
z serii tylko "ja i on". <3
ZUPA CEBULOWA
Z CHIPSAMI Z PROSCIUTTO
I PODUSZECZKAMI SEROWYMI
(przepis na 4 porcje + 12 poduszeczek)
- 1 op. pomysłu na zupę cebulową Winiary
- 450 gram cebuli
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek
- kilka plastrów szynki prosciutto
- 275 gram ciasta francuskiego
- 1/2 sera camembert
- 100 gram sera z niebieską pleśnią
- 100 gram goudy + 2 garście startego
- 1 rozkłócone jajko
- 1 litr wody
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Przygotuj sobie wino, tymianek, oliwę.
W garnku rozgrzej spory chlust oliwy. Następnie dodaj dwie duże szczypty suszonego tymianku. Takie przesmażenie przyprawy spowoduje, iż zioło nabierze mocniejszego aromatu. Następnie dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przesmaż do lekkiego zrumienia. Po tym etapie wlej kieliszek wina i poduś całość około 3 minut.
Większą saszetkę pomysłu na.. wymieszaj z litrem zimnej wody. Następnie dodaj do cebuli w garnku i gotuj całość przez około 10 min. W międzyczasie dodaj 2 garści startej goudy. Na sam koniec dodaj do zupy zawartość mniejszej saszetki pomysłu na.. zagotuj i zdejmij zupę z ognia.
CHIPSY Z PROSCIUTTO:
Szynkę rozdziel na dłuższe kawałki. Na suchej patelni, na dużym ogniu ułóż szynkę i praż do momentu, aż chipsy będą twarde i chrupiące.
Płat gotowego ciasta francuskiego lekko rozwałkuj i podziel na 24 kwadraty. Układaj kawałki sera
(lazur, camembert, gouda) na środku 12 kwadratów, boki posmaruj rozkłóconym jajkiem, przykryj drugim płatem i sklej boki.
Ja lekko zawinęłam i dla bezpieczeństwa przygniotłam jeszcze widelcem. Ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia i teraz posmaruj górę rozkłóconym jajkiem. Piecz w temp. 225 stopni przez 15 minut.
O mnaim aż ślinka leci:) Zapraszam na mojego nowego bloga kulinarnego:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacja! A poduszeczki rządzą!;)
OdpowiedzUsuńpysznie się zupka zapowiada :) muszę spróbować!! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńz rewizytą wpadłam, a tu takie smakowitości!!!
OdpowiedzUsuńzostaję na dłużej!
:)
bardzo mi miło ;) zapraszam, zapraszam!
UsuńUwielbiam zupę cebulową i też miałam z nią wiele przygód:)
OdpowiedzUsuńSuper - widzę również Walentynkowy klimat :) - będę zaglądać :))
OdpowiedzUsuńNie przepadam za cebulową, ale chipsy z prosciutto bym schrupała ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł na cebulową!
OdpowiedzUsuńMmm cebulowa - moja ulubiona!
OdpowiedzUsuńja też nie przepadam za cebulową, ale całość prezentuje się świetnie, życzę powodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńprzyda się :)
UsuńFantastyczna propozycja! :)
OdpowiedzUsuńpysznie i walentynkowo:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebulową! mniam, mniam
OdpowiedzUsuńLubie cebulową, ale z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że bez tych torebkowych wspomagaczy wychodzi równie smaczna i aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńDanie zasługujące na medal!
OdpowiedzUsuńSzczerze nie lubię cebuli gotowanej wolę smażoną. Ale jakbym miała ta zupę spróbować, to czemu nie :)
OdpowiedzUsuńDodaje się do obserwatorów, pozdrawiam! :D
Bardzo ładny wpis i zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńPoduszeczki serowe... genialne :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń