sobota, 9 lutego 2013

Cebulowa z chipsami z prosciutto i poduszeczkami serowymi

Z zupą cebulową mam mix wspomnień:
Od codziennego obierania i siekania 10 kg w restauracji, w której pracowałam,
przez pogaduszki we dwoje przy stole,
aż po wypijanie całej butelki wina podczas przygotowań ;-)


Idą walentynki. 
Powtórzę ją na kolację.. 
z serii tylko "ja i on". <3

ZUPA CEBULOWA 
CHIPSAMI Z PROSCIUTTO
I PODUSZECZKAMI SEROWYMI
(przepis na 4 porcje + 12 poduszeczek)

- 1 op. pomysłu na zupę cebulową Winiary
- 450 gram cebuli
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek
- kilka plastrów szynki prosciutto
- 275 gram ciasta francuskiego
- 1/2 sera camembert
- 100 gram sera z niebieską pleśnią
- 100 gram goudy + 2 garście startego
- 1 rozkłócone jajko
- 1 litr wody



Obierz cebulę i pokrój w piórka. Przygotuj sobie wino, tymianek, oliwę.


 W garnku rozgrzej spory chlust oliwy. Następnie dodaj dwie duże szczypty suszonego tymianku. Takie przesmażenie przyprawy spowoduje, iż zioło nabierze mocniejszego aromatu. Następnie dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przesmaż do lekkiego zrumienia. Po tym etapie wlej kieliszek wina i poduś całość około 3 minut. 




Większą saszetkę pomysłu na.. wymieszaj z litrem zimnej wody. Następnie dodaj do cebuli w garnku i gotuj całość przez około 10 min. W międzyczasie dodaj 2 garści startej goudy. Na sam koniec dodaj do zupy zawartość mniejszej saszetki pomysłu na.. zagotuj i zdejmij zupę z ognia.




CHIPSY Z PROSCIUTTO: 

Szynkę rozdziel na dłuższe kawałki. Na suchej patelni, na dużym ogniu ułóż szynkę i praż do momentu, aż chipsy będą twarde i chrupiące.




PODUSZECZKI SEROWE:
Płat gotowego ciasta francuskiego lekko rozwałkuj i podziel na 24 kwadraty. Układaj kawałki sera 
(lazur, camembert, gouda) na środku 12 kwadratów, boki posmaruj rozkłóconym jajkiem, przykryj drugim płatem i sklej boki. 




Ja  lekko zawinęłam i dla bezpieczeństwa przygniotłam jeszcze widelcem. Ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia i teraz posmaruj górę rozkłóconym jajkiem. Piecz w temp. 225 stopni przez 15 minut.



**************************************



***

21 komentarzy:

  1. O mnaim aż ślinka leci:) Zapraszam na mojego nowego bloga kulinarnego:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! A poduszeczki rządzą!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się zupka zapowiada :) muszę spróbować!! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. z rewizytą wpadłam, a tu takie smakowitości!!!

    zostaję na dłużej!

    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło ;) zapraszam, zapraszam!

      Usuń
  5. Uwielbiam zupę cebulową i też miałam z nią wiele przygód:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super - widzę również Walentynkowy klimat :) - będę zaglądać :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za cebulową, ale chipsy z prosciutto bym schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny pomysł na cebulową!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też nie przepadam za cebulową, ale całość prezentuje się świetnie, życzę powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie cebulową, ale z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że bez tych torebkowych wspomagaczy wychodzi równie smaczna i aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie zasługujące na medal!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szczerze nie lubię cebuli gotowanej wolę smażoną. Ale jakbym miała ta zupę spróbować, to czemu nie :)
    Dodaje się do obserwatorów, pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładny wpis i zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Poduszeczki serowe... genialne :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!