czwartek, 4 października 2012

Kurczak z imbirem i z gruszkami po hindusku

Cześć!
Wytrzymajcie jeszcze chwilę te moje przerwy, proooooszę! :) A na dziś kurczak z gruszkami po hindusku. Przepis dostałam od mamy ;) Sprawdziłam, a teraz polecam!


KURCZAK Z GRUSZKAMI
PO HINDUSKU
na 4 porcje:

- 8 dużych bioderek z kurczaka
- 4 twarde gruszki (konferencje np.)
- masło i olej do smażenia
- łyżka przyprawy curry
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 100 ml śmietany 18%
- imbir -> 100 gram obranego i pokrojonego w cieniutkie paseczki
- sól, pieprz

  • Kurczaki oprószyć solą, pieprzem i połową porcji przyprawy curry. Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć na rumiano. Kurczaki po lekkim obsmażeniu przełożyć do garnka, podlać bulionem, dodać imbir i pozostałą przyprawę curry. Dusić do miękkości na małym ogniu. Jak kurczaki już dojdą - wyjmujemy. 
  • Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki włożyć na chwilę do zakwaszonej wody. Następnie włożyć do bulionu po kurczakach. Dusić na małym ogniu. Muszą stać się lekko szkliste, nie za miękkie, aby się nie rozpadły (wszystko zależy od ich twardości). Wyjąć. Bulion połączyć ze śmietaną. Zagotować. Jeśli chcemy, aby był odrobinę gęściejszy należy zagęścić dodatkowo mąką. Podawać z ryżem.

13 komentarzy:

  1. Moje smaki :) Bardzo fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, ze jesteś ;) smakowity kurak ;) bardzo lubię połączenie drobiu z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięska z gruszką nie łączyłam. Pysznie się zapowiada.:)
    Cieszę sie,że wróciłaś.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie brzmi - jestem fanką imbiru więc wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi ciekawie..
    ciekawie smakuje..
    I pewnie jest pyszne!
    Czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jest łatwo wytrzymać, ale za tego kurczaka to Cię się, Kochanieńka, należy odpuszczenie grzechów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny sposób na kurczaka:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Kurczak po hindusku zdecydowanie do mnie przemawia, a jeszcze bardziej gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie ciekawe połączenie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuchni hinduskiej nie miałem okazji jeszcze sróbowac i bardzo tego zaluje:( Teraz mam bzika na punkcie kuchni indyjskiej :) A imbir jest mega pozytywny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo apetycznie, szczególnie przez gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię kuchnię indyjską, ostatnio trochę w niej buszuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda ciekawie, i jeszcze te gruszki, :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!