wtorek, 18 września 2012

Bo sałatka grecka jest podawana bez sałaty!

W Grecji spędziłam długie 6 miesięcy. Pracując oczywiście. Efektem ubocznym była przyjemna dla oka opalenizna (w kolorze kurczaczka z rożna) oraz 5 kilo więcej. A to wszystko dzięki oczywiście wspaniałej kuchni śródziemnomorskiej! Nie mogłam się jej oprzeć.. Niby - 'lekka i zdrowa', a okazała się wrogiem dla mojego ciała.

Śmieję się jak widzę w restauracji sałatkę grecką z większą ilością sałaty niż pozostałych składników i z miłą chęcią wspominam (ale to już w domu nad swoją wersją, bliższą oryginału), ciężkie, ale za to smaczne czasy!

SAŁATKA GRECKA
- 1 zielona papryka
- 1 opakowanie fety
- garść oliwek z pestkami
- pół ogórka
- pomidor
- czerwona cebula
- oliwa extra vergine
- sok z 1/2 cytryny
- suszone oregano, sól, pieprz

  • WYKONANIE: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Paprykę przekroić na pół i kroić w półplasterki. Ogórek i pomidor w kostkę, cebulę w piórka. Przełożyć do miski. Dodać następnie pokrojoną w kostkę fetę oraz oliwki w całości. Polać oliwą, dodać sok z cytryny, przesypać oregano. 
Całość wymieszać i pałaszować ten pyszny bałagan!

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam sałatkę grecką. Zapraszam do mnie na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak tu odmówić takim pysznościom! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas w domu mówi się na to sałatka szopska. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. święta racja guziczku malutki, sałatka grecka wygladac powinna wlasnie tak. choc sama ostatnio zrobilam wersje z.... kaszą :D na pozywny lunchyk :D

    OdpowiedzUsuń
  5. w sumie to ja też robię bez sałaty:D chociaż wydawało mi się, że z sałata jest właśnie po grecku, a tu proszę:D

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm ale smakowita sałatka! grecka jedną z lepszych sałatek świata;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ano bez, i w ogóle tylko z pieprzem i oliwą jeśli chodzi o omastę - tak słyszałam :) I tak robię.

    OdpowiedzUsuń
  8. No i właśnie tak powinna wyglądać sałatka grecka :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę, że mamy dzisiaj sałatkowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tez jakoś niedawno właśnie o tym pisłam, że w Polsce panuje mylne przekonanie, że w sałatce greckiej musi być sałata. Sałatkę grecką, taką prawdziwą, pokochałam właśnie w Grencji i nie wyobrażam sobie od tego momentu ani grama sałaty w niej :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny bałagan - od razu chce się powiedzieć "Mniam"! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna sałatka, aż ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nawet wolę tę aryginalną wersję bez sałaty. Mmm pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbuje :) Bez sałaty czyli coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O akurat takiej sałatki szukałam:) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  16. Haha, dobrze Cię rozumiem, morze sałaty lodowej (której, swoją drogą, nie lubię) i garstka dodatków w sałatce "greckiej" to zdecydowanie nieporozumienie :D Muszę wypróbować Twoją wersję! Pozdrawiam, Nashelly gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo apetyczna! uwielbiam sałatki

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi wersja bez sałaty. Zawsze robiłam ją taką. Może dodanie sałaty jest tańsze/łatwiejsze niż krojenie ogórków i pomidorów?

    OdpowiedzUsuń
  19. masz rację, grecka sałata jest absolutnie w wersji greckiej bez sałaty:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zaraz chyba sobie zrobię na kolację, został w lodówce jeden serek po tygodniu greckim w lidlu, przyda się w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Taki mały paradoks :) Niemniej, ta sałatka "bez sałaty" jest naprawdę pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak dla mnie wyrzucić oliwki i będzie ok ;p.

    OdpowiedzUsuń
  23. możesz nie spamować wszędzie adresem swojego bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu się podpisuję.. nie spamuję, dużo osób tak robi..

      Usuń
  24. Uwielbiam sałatkę grecką! z sałatą czy bez- i tak pochłaniam natychiast ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam.Wreszcie ktoś napisał jak się robi grecką sałatkę.Jeszcze tylko jedna uwaga feta musi być grecka.Nie jakieś polskie mazidło.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  26. No oczywiście, że be sałaty! :) Ogólnie drażni mnie, że w Polsce, w większości "restauracji" klasy ekonomicznej ;) pierwszym składnikiem każdej sałatki jest sałata lodowa! Pomijając zasadność dodawania zielonych liści do każdej sałaty, to przecież, poza lodową jest tyle innych odmian...

    OdpowiedzUsuń
  27. Rzeczywiście my dodajemy zazwyczaj więcej sałaty ale ta o takich proporcjach, zblizona jest bardziej do oryginału, pyszności, pozdrawiam i dziekuję za odwiedziny:)

    OdpowiedzUsuń
  28. kocham tę sałatkę!!! faktycznie, w knajpach dodają całe mnóstwo sałaty!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja też robię ją zawsze z sałatą, ale myślę, że to dobry pomysł na odchudzenie nas obzartuchów :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mimo,że wiem iż w oryginale jest bez sałaty, to i tak ją stosuję ;P

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam grecką sałatkę, oczywiście najbardziej w Grecji - z podłużnymi i diabelsko słonymi oliwkami:)
    U nas widziałam wersję z kapustą pekińską albo kukurydzą, masakra;)
    Cudowny blog!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!