środa, 16 maja 2012

Muffiny tortowe z twarożkiem pomarańczowym


Dementuję plotki. Żyję i mam się dobrze. No może nie tak dobrze, jak w porządku. Czas mnie goni, a z nim terminy, zobowiązania i praca.

Jednak dzisiejsza rozmowa z J. uświadomiła mi, że nie samą pracą człowiek żyje, nie pieniądze najważniejsze, ale to co nam w sercu gra. A u mnie to raczej się gotuje. Nawet kipi ze złości na samą siebie, że gastronomyGO! śpi snem zimowym choć już prawie lato. 

Wracam, jestem i nigdzie nie znikam. Przed wami mini torciki zrobione z muffinek ;)


MINI TORCIKI Z MUFFINEK
Z
TWAROŻKIEM POMARAŃCZOWYM
(na 6 sztuk) 

-krem-
- 1 łyżeczka żelatyny
- 125 g serka do kanapek śmietankowego (typu Philadelphia)
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
- 80 g śmietany kremówki

-muffiny-
- 50 g mąki przennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 60 g śmietany 22%
- 60 g oleju
- 75 g mleka

- migdały w płatkach

  • KREM: Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy. Serek ucieramy z cukrem i skórką. W soku rozpuszczamy żelatynę delikatnie podgrzewając (nie wolno zagotować!). Dodajemy do serka. Całość mieszamy. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do masy. Całość łączymy delikatnie i przekładamy do lodówki. Od czasu do czasu należy masę zamieszać.
  • MUFFINY: Mąki razem mieszamy, dodajemy zmielone migdały i proszek. W drugiej misce łączymy trzepaczką 'mokre' składniki: jajko, śmietanę, olej i mleko. 'Suche' dodajemy do 'mokrych' i dokładnie mieszamy. Gdyby ciasto było za rzadkie, dodajemy po łyżce mąki. Za gęste? Odrobina mleka. Dużo zależy od wilgotności mąk, jaką konsystencję ciasta otrzymamy.
  • PIECZENIE: Pieczemy w 180 stopniach 20-25 min. 
  • FINISZ: Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 min. Po upływie wyznaczonego czasu 'obieramy' muffinki z papilotek i przekrawamy na pół, a czapeczkę odcinamy (ja zjadłam wszystkie ;p). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane muffiny przekładamy kremem, górę również i posypujemy uprażonymi migdałami. Babeczki można dodatkowo nasączyć, aby były jeszcze bardziej jak mini-torcik. Proponuję sok z pomarańczy.

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja;) A torciki wyglądają wspaniale:)
    Pozdrawiam
    M!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy i elegancki pomysł :) Idealne na jakieś przyjęcie, wyglądają świetnie i pewnie podobnie smakują :)
    A od pracy czasem trzeba odpocząć bo idzie zgłupieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie się prezentują te małe torciki!

    OdpowiedzUsuń
  5. oczy mnieee się zaświeciły!!! zjadłabym.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jsteś moją kokainą, fana na na :D

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!