Wytrawne muffiny z serem feta i oliwkami
- 375 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 125 gram masła
- 1 duża papryka
- 175 gram fety
- łyżka rozmarynu
- garść oliwek
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy "mokre składniki", czyli jajka i mleko. "Mokre" miksujemy i dodajemy do nich "suche". Mieszamy wszystko razem łyżką. Masło roztapiamy i studzimy. Dopiero wtedy możemy dodać do powstałej masy.
Fetę i paprykę kroimy w kostkę, oliwki w krążki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę rozmarynu i ostatni raz wszystko łączymy.
Muffinki pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 min. Wyjmujemy z pieca dopiero wtedy, kiedy będą rumiane z wierzchu i suche wewnątrz (warto upewnić się patyczkiem ;)). To wszystko ;). Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszą być nadzwyczaj pyszne- koniecznie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mojego pierwszego rozdania- szczegóły na Natural perfect's secret :)
Będzie mi bardzo miło, jeśli weźmiesz w nim udział ;)
Pozdrawiam :*
Ciekawa propozycja. Nie robiłam jeszcze muffinek z serem feta, muszę kiedyś wypróbować
OdpowiedzUsuńJak robie muffinki to tylko na słodko, ale te tak ładnie wyglądają , że następnym razem na pewno spróbuje wytrawnych :-) tym bardziej, że uwielniam ser feta
OdpowiedzUsuńMmmm pysznie, ja się jakoś nie mogę przełamać, by zrobić muffiny w wersji wytrawnej, ale zaczynam o tym myśleć :)
OdpowiedzUsuńtak naprawdę, to ja chyba nawet bardziej lubię wytrawne muffiny od tych słodkich. Z rozmarynem bardzo by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Bardzo lubię wytrawne muffinki. To taka mała odmiana. ;-)
OdpowiedzUsuń