wtorek, 24 maja 2011

Papardelle z łososiem i kaparami! Hasta la pasta!

Cześć!
Szybko propozycja ode mnie na obiad. Góra 15 min pracy ( nie wliczając gotowania makaronu :p )Enjoy!





Papardelle z łososiem i kaparami

- makaron papardelle
(odpowiednia ilość na porcję - wedle możliwości :))
- łosoś wędzony bądź świeży
(polecam świeży, ale wedle uznania i portfela proszę wybrać ;), dowolna ilość, ja wzięlam 200 gram)
- kapary
- sok z cytryny
- czosnek 1 ząbek
- pomidory z puszki w kawałkach - 1 op.
- śmietanka
(najlepiej jak najchudsza - wzięlam 12 % )
- sól, pieprz


Makaron gotujemy al dente. Lepiej nawet żeby był ciut twardszy, bo "dojdzie" w gotowaniu z sosem. Na patelni przesmażamy 1 ząbek czosnku, pokrojony w plastry. Następnie dodajemy garść kaparów, pokrojonego na kawałeczki łososia i czekamy, aż mięso się usmaży. Teraz dodajemy pomidory z puszki razem wszystko łączymy, zabielamy śmietaną i mieszamy. Ostatnim etapem jest dodanie makaronu, który łączymy z sosem i czekamy, aż lekko odparuje. Solimy, pieprzymy, cytrynimy, tak jak podpowiadają kubki smakowe. :D Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Mniam! Wolałabym chyba z wędzonym, ale i świeżego uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I wędzonego i świeżego ubóstwiam... W ogóle niemal wszystko co z makaronem zjadłabym z największą przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poproszę wędzonego bez kaparów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam jeszcze pół słoiczka kaparów, więc może dokupię łososia i będzie super danie :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  5. smacznego :D

    www.lidzia007.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie szybkie obiady, a na dodatek brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! A skoro do tego to mniej, niż 15 minut pracy, to jestem tym bardziej "za"! :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!