sobota, 2 czerwca 2012

Niebieski catering - czyli deser na jeden kęs

Hej :)
Ale się przy tym napracowałam! Jednak dla takiego efektu i co najważniejsze - smaku, warto było!
To moje danie na konkurs, w którym można wygrać wyjazd na Octoberfest z Robertem Sową. Mam nadzieje, że jako członek Jury nie pogardzi moimi niebieskimi kulami :D.


NIEBIESKI CATERING
(NA SŁODKO)

- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 łyżki masła
- 3 duże/4 małe jajka

(szklanka 250 ml)
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki syropu kukurydzianego
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 3 białka w pokojowej temp.

- 3 białe czekolady
- 3 łyżki masła

- szczypta niebieskiego barwnika w proszku

- cukierki typu ‘ice’
  • CIASTO: W jednej misce mieszamy wszystkie ‘suche składniki’; w drugiej rozkłóćmy jajka. Łączymy i zagniatamy do konsystencji ciasta wraz z masłem ( w temp. pokojowej). Odkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy niewielkie krążki (3 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w 190 stopniach (ok. 10-12 min.).
 (biała czekolada po rozpuszczeniu z barwnikiem)
  • MASA: Przygotowujemy syrop: wodę, syrop kukurydziany i cukier zagotowujemy. Należy osiągnąć temperaturę 116 stopni. Następnie nie przerywając ubijania białek wlewamy wąskim strumieniem. Następnie dodajemy wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę i odstawiany na około 2h do zgęstnienia masy.
  • POLEWA: Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Następnie mieszam ze szczyptą barwnika.
  • WYKONANIE: Na upieczonych ciastkach szprycuję masę, całość zalewam niebieską czekoladą i posypuję rozkruszonymi cukierkami. Odstawiam do zastygnięcia polewy.
  • Przepis na 75-100 sztuk (zależy od wybranej średnicy).

28 komentarzy:

  1. Cudowne niebieskości w sam raz by zniebnieścić dziejszy szarawy dzień :)
    Jestem ciekawa smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. smefny deser! ;) i trzymam kciuki
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda! ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pracochłonne ale jaki efekt

    OdpowiedzUsuń
  5. ale efektowne! i zapewne pyszne, powodzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebiańskie... aż mnie zatkało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne! Jak smakowite kryształki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ piękności - kuszą mnie niemiłosiernie te barwniki spożywcze *__* można z nich wyczarować takie magiczna pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudowne to wszystko ! Pięknie i smacznie wyglądają:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie smerfowe xD cudo po prostu!!

    OdpowiedzUsuń
  11. trzymam za ciebie kciuki!
    kolorek jest świetny ;3

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo intrygujący deser, super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki ciekawy przepis. Super to wygląda:) Życzę wygranej!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowite! Ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają fenomenalnie.... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdecydowanie nadaje sie na konkurs! Trzymam kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sam Pan Sowa tak nie wymyśli, HA! rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda super, piękny kolorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, jestem pod wielkim wrażeniem. Wspaniały deser!

    OdpowiedzUsuń
  20. faktycznie dużo pracy należy poswięcić takim cudeńkom ale efekt powalający! Gratuluję są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  21. cudne,ale jak dla mnie zbyt pracochłonne.
    ale możesz mi kilka podesłać:)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!