Hej :)
Ale się przy tym napracowałam! Jednak dla takiego efektu i co najważniejsze - smaku, warto było!
To moje danie na konkurs, w którym można wygrać wyjazd na Octoberfest z Robertem Sową. Mam nadzieje, że jako członek Jury nie pogardzi moimi niebieskimi kulami :D.
Ale się przy tym napracowałam! Jednak dla takiego efektu i co najważniejsze - smaku, warto było!
To moje danie na konkurs, w którym można wygrać wyjazd na Octoberfest z Robertem Sową. Mam nadzieje, że jako członek Jury nie pogardzi moimi niebieskimi kulami :D.
NIEBIESKI CATERING
(NA SŁODKO)
- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 łyżki masła
- 3 duże/4 małe jajka
(szklanka 250 ml)
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki syropu kukurydzianego
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 3 białka w pokojowej temp.
- 3 białe czekolady
- 3 łyżki masła
- szczypta niebieskiego barwnika w proszku
- cukierki typu ‘ice’
- CIASTO: W jednej misce mieszamy wszystkie ‘suche składniki’; w drugiej rozkłóćmy jajka. Łączymy i zagniatamy do konsystencji ciasta wraz z masłem ( w temp. pokojowej). Odkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy niewielkie krążki (3 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w 190 stopniach (ok. 10-12 min.).
(biała czekolada po rozpuszczeniu z barwnikiem)
- MASA: Przygotowujemy syrop: wodę, syrop kukurydziany i cukier zagotowujemy. Należy osiągnąć temperaturę 116 stopni. Następnie nie przerywając ubijania białek wlewamy wąskim strumieniem. Następnie dodajemy wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę i odstawiany na około 2h do zgęstnienia masy.
- POLEWA: Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Następnie mieszam ze szczyptą barwnika.
- WYKONANIE: Na upieczonych ciastkach szprycuję masę, całość zalewam niebieską czekoladą i posypuję rozkruszonymi cukierkami. Odstawiam do zastygnięcia polewy.
- Przepis na 75-100 sztuk (zależy od wybranej średnicy).
Cudowne niebieskości w sam raz by zniebnieścić dziejszy szarawy dzień :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku! :D
smefny deser! ;) i trzymam kciuki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
super wygląda! ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńpowodzenia!!!
OdpowiedzUsuńpracochłonne ale jaki efekt
OdpowiedzUsuńale efektowne! i zapewne pyszne, powodzenia ;)
OdpowiedzUsuńNiebiańskie... aż mnie zatkało :)
OdpowiedzUsuńŚliczne! Jak smakowite kryształki :)
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńależ piękności - kuszą mnie niemiłosiernie te barwniki spożywcze *__* można z nich wyczarować takie magiczna pyszności! :)
OdpowiedzUsuńAle cudowne to wszystko ! Pięknie i smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jakie smerfowe xD cudo po prostu!!
OdpowiedzUsuńtrzymam za ciebie kciuki!
OdpowiedzUsuńkolorek jest świetny ;3
Bardzo intrygujący deser, super :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy przepis. Super to wygląda:) Życzę wygranej!!!
OdpowiedzUsuńNiesamowite! Ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie.... :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nadaje sie na konkurs! Trzymam kciuki! :)
OdpowiedzUsuńSam Pan Sowa tak nie wymyśli, HA! rewelacja:)
OdpowiedzUsuńKosmiczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńwygląda to obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda super, piękny kolorek :-)
OdpowiedzUsuńWow, jestem pod wielkim wrażeniem. Wspaniały deser!
OdpowiedzUsuńcudownie to się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńFenomenalne!
OdpowiedzUsuńfaktycznie dużo pracy należy poswięcić takim cudeńkom ale efekt powalający! Gratuluję są niesamowite!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)!
Usuńcudne,ale jak dla mnie zbyt pracochłonne.
OdpowiedzUsuńale możesz mi kilka podesłać:)