TARTA O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY I KOKOSA
Z
KARMELIZOWANYMI PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI
Z
KARMELIZOWANYMI PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI
(średnica tarty 21 cm)
- ciasto kruche -
- 45 dag mąki
- 25 dag masła
- 13 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- nadzienie -
- 200 gram białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 50 gram masła
- 12 łyżek wiórek kokosowych
- karmelizowane płatki kukurydziane -
-brązowy cukier
- masło
- płatki kukurydziane
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem oraz kakao. Następnie dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki. Rozcieramy całość rękoma, aby powstało nam coś, w stylu 'zacierek'. Rozcieramy masło z mąką i resztą składników z użyciem jak najmniejszej ilości siły. Ważne, aby nie rozgrzać masła. Teraz wbijamy jajko i dodajemy wodę, ciasto energicznie zagniatamy. Całość schładzamy około 30 min.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem spód, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy wpierw 10 min w 180 stopniach, aż boki się zetną, następnie wyjmujemy całe obciążenie i pieczemy dalej, aż całość się upiecze. U mnie zajęło to około 15-20 min. Wyciągamy upieczony spód. Studzimy.
Śmietankę i masło razem podgrzewamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W międzyczasie dodajemy mleczko kokosowe i wiórki kokosowe. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Na patelni robimy karmel. Podgrzewamy na małym ogniu cukier, aż do rozpuszczenia, z łyżką masła. Rozsypujemy pełną garść płatków, jednak nie centralnie w jedno miejsce. Najlepiej, aby były rozłożone na płynnym karmelu równomiernie, unikając przylegania 'jednego na drugim'.
Teraz najlepiej pęsetą albo małą łyżeczką obracamy płatki. Wyjmujemy pojedynczo i zanurzamy płatki kolejno na sekundę w miseczce z wodą i kostkami lodu. Od razu po zanurzeniu wyjmujemy i odkładamy na bok.
Ta tarta idealnie trafiła w moje smaki ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńPoezja! A zdjęcia - boskie! Zdolna z Ciebie bestia :)
OdpowiedzUsuńw zdjęciach mam bardzo pomocną dłoń :)
UsuńJest piękna:-), uwielbiam Twoje zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne smaki :) Zwłaszcza te płatki mnie intrygują :)
OdpowiedzUsuńKarmelizowane płatki kukurydziane...? Dla mnie nowość, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńAlez apetyczne cudo:)
OdpowiedzUsuńTarta cudo :) Zdjęcia w tym poście i poprzednim absolutnie zachwycające - JB się spisał na szóstkę :) Gratuluję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, bardzo lubię tarty a z białą czekoladą to już w szczególności:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda ta tarta...
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! Super mieć taką pomocną dłoń :-)
OdpowiedzUsuńCiacho zawsze i wszędzie;p
OdpowiedzUsuń