CIASTO BANANOWE
(na formę 23x35 cm)
- ciasto bananowe -
- 75 gram śmietany 12%
- 3 większe banany + 1 mniejszy do dekoracji
- 240 gram cukru trzcinowego
- skórka z 1 cytryny
- 4 jajka
- 80 gram masła
- 80 gram masła
- 125 gram mąki żytniej razowej
- 150 gram mąki pszennej
- 10 gram proszku do pieczenia
- odrobina soli
- polewa czekoladowa -
- 100 gram mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Śmietanę utrzeć mikserem z obranymi bananami, połową cukru, solą i skórką cytrynową. Miękkie masło utrzeć na pienistą masę z resztą cukru i jajami. Łyżką dodawać masę bananową. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Formę nasmarować masłem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanymi początkowo do 150 st. Jak wyrośnie - zwiększyć temp. do 175 st. i piec do „suchego patyczka”. W rondelku podgrzać śmietanę, ale nie zagotować. Zalać nią następnie pokruszoną drobno w misce czekoladę. Polewą posmarować wierzch ciasta i odstawić do wystudzenia. Udekorować plastrami banana.
Porywam kawałek ;D
OdpowiedzUsuńciasta z bananami to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio banany królują w kuchni! :) robiłam ostatnio muffiny z 3 różnych przepisów :P a teraz mam ochotę na tartę. ciasto super!
OdpowiedzUsuńa ile tego masła? Chętnie wypróbuję przepis brakuje tylko ilości tego składnika. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń80 gram :)) dziękuję za uwagę, już poprawiam :)
OdpowiedzUsuńmam słabość do takich ciast! :)
OdpowiedzUsuń