poniedziałek, 4 marca 2013

Tarta jabłkowo-serowa z orzechami

Czuję wiosnę w powietrzu! 
A Wy?
;-)


TARTA 
JABŁKOWO-SEROWA 
Z ORZECHAMI
(przepis na formę o średnicy 28 cm)

-ciasto-
- 25 dag masła
- 13 dag cukru
- 1 jajko
- 45 dag mąki
 
-masa serowo-jabłkowa-
- 2 duże jabłka
- 450 gram sera na sernik
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- skórka z otartej 1 cytryny

-inne-
- rozkłócone jajko
- dżem morelowy
-bułka tarta
- cukier, cynamon
- 15 dag orzechów włoskich bądź migdałów
 
  • CIASTO: Przesianą mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło w małych kawałeczkach i rozdrabniamy nożem. Kiedy powstanie kaszka, dodajemy jajko i wszystko energicznie zagniatamy. Ciasto zawijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy, wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i przykrywamy fasolą wyłożoną na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez 10 min do ścięcia boków w temp. 180 stopni , następnie wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy do całkowitego zrumienienia. Około jeszcze 15 minut. Przed samym końcem (na 2-3 minuty przed) wyjąć tartę posmarować spód rozkłóconym żółtkiem i zapiec.
  • MASA SEROWA: Ser mieszam rózgą z 2 łyżkami cukru pudru, jajkami oraz skórką z cytryny. Wystudzony spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę serową.
  • JABŁKA: Jabłka umyć, obrać i pokroić na niewielkie cząstki. Ułożyć promieniście i posypać obficie cukrem i cynamonem. Następnie lekko posiekanymi orzechami posypać po wierzchu, gdzieniegdzie głębiej wcisnąć pomiędzy jabłka.
  • PIECZENIE: Pieczemy około 1 h w temperaturze 175 stopni. Na 15 minut przed wyjęciem rozgrzać w rondelku dżem pomidorowy, posmarować nim wierzch tarty i piec do końca wyznaczonego czasu.
  • INNE: Smacznego ;-) !

16 komentarzy:

  1. Nooooo, nareszcie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda megaapetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje! Na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie wygląda:) bardzo lubię takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo ja uwielbiam ciasta z takimi dużymi kawałkami jabłek, obłędnie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow ,świetna tarta -pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  7. Same moje ulubione smaki :0

    OdpowiedzUsuń
  8. A za mną od tygodnia chodzi ciasto z jabłkami, skuszę się;)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo, bardzo apetyczne ciasto! może by tak na Wielkanoc??? zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No wiesz co?! Jak można robić takie pyszności?! I kusić ludzi takimi słodkościami ah... przepyszne połączenie serka, jabłek i orzechów, godne najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wierzch tego ciacha wygląda ogromnie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o tak, czuć wiosnę :) tylko szkoda, że pada deszcz :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciacho :)Sernik i szarlotka w jednym :D Z pewnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!