Hej :)
Niesamowitą przyjemność sprawia mi fakt, iż mogę komuś pomóc w kuchni.
Niesamowitą przyjemność sprawia mi fakt, iż mogę komuś pomóc w kuchni.
A już jest to nieziemska przyjemność, jeśli prosi o to moja siostra ;)!
Lubię się podzielić moją jako-taką wiedzą i stworzyć coś smacznego.
Wczorajszy dzień spędziłaś właśnie z D. robiąc obiad na kolejne chyba 4 dni :)
Dziś Tzatziki, czyli wg. mnie elementarny dodatek, który urozmaici smak jutrzejszych
miętowo-cytrynowych klopsów
(przepraszam za jakość zdjęć, ale nie miałam pojęcia, że u D. jest tak ciemno!)
SOS TZATZIKI
- 1 duży ogórek
- 1 jogurt typu greckiego (330 ml)
- sól, pieprz,
- czosnek w młynku kotanyi
(polecam szczerze, fajna sprawa, o wiele lepszy niż sproszkowany)
- WYKONANIE: Ogórki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Przełóżcie na sitko i posólcie. Dzięki temu ogórki puszczą więcej soku i o wiele szybciej. Po paru minutach wyciśnijcie je jeszcze i wymieszajcie łyżką z jogurtem naturalnym. Dodajcie pieprzu i czosnku. Smacznego!
ogórka nie solimy tylko cały sos ;) po co pozbywac sie cennych mikroelementów :) na wat=rsztatach sie dowiedziałam
OdpowiedzUsuńale to wtedy puści najwięcej wody? i rozrzedzi całość, nie jestem przekonana..
UsuńOgórek nie ma dużo mikroelementów, śladowe ilości przecież ;p
ja też nie solę ogórków, tylko cały sos. A tzatziki to sos który mogę jeść łyżkami:)
OdpowiedzUsuńOgórek ma dość dużo mikroelementów, szkoda ich!
OdpowiedzUsuńmi zawsze powtarzali, że dość mało, no ale cóż.. widocznie wiecie lepiej, poprawię się ;p
Usuńgotowanie z bliską osobą to prawdziwa frajda, mi zazwyczaj pomaga w kuchni córcia. fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że te zimowe ogórki to raczej mają niewiele mikroelementów. A w przepisie jest tylko jeden, więc tym bardziej nie najemy się ich za dużo ;)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak wspólne gotowanie ;D fajnie! :)
OdpowiedzUsuńprzeczytałam ugotowana siostra xD ale co tam nie :P wszystko się może zdarzyć :P
OdpowiedzUsuńFajnie takie pychoty sobie z siorką pogotować ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tzatziki! wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń