Hej :)
Jestem miłośniczką zup, ale najlepiej tych o kremowej konsystencji. Rzadko zdarza mi się zrobić zupę na czystym bulionie z dodatkami warzyw. Tym razem spróbowałam, bo potrzebowałam rozgrzewającej i hartującej mocy imbiru i chilli, z odrobiną, łagodnej i dobrej zieleniny. Zobaczcie.
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA
ZE
SZPINAKIEM , CHILLI i IMBIREM
- 1 cebula
- 1 papryka chilli
- 4 ząbku czosnku
-1 liść laurowy
- 1 łyżeczka startego imbiru
-1 litr bulionu warzywnego
- 1 papryka
- 6 ziemniaków
- 120 gram szpinaku
- sól, pieprzy, tymianek
- posiekana natka pietruszki
- olej
- PRZYGOTOWANIA: Siekamy cebulę, papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę. Ja pestki zostawiłam, bo chciałam, aby zupa miała moc. Czosnek kroję w cienkie plastry, imbir ścieram bądź drobno kroję. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i moczę w wodzie. Szpinak kupiłam już gotowy i przemyty, więc nic na razie z nim nie robię. Paprykę kroję w średniej długości słupki.
- GOTOWANIE: W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, imbir i liść. Chwilę razem smażymy. Następnie wlewam trochę bulionu, dodaję paprykę i czekam, aż lekko zmięknie. Następnie dodajemy odcedzone ziemniaki i wlewamy pozostały bulion. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
- FINISZ: Gdy ziemniaki już są prawie miękkie dorzucam szpinak, doprawiam solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość gotuję jeszcze z 3 minuty. Zupę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.
- INNE: Można ją śmiało zabielić śmietaną, albo mlekiem kokosowym. Jak ktoś nie lubi tymianku - kolendra sprawdzi się równie dobrze.
szpinakowa super :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa na zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńaja uwielbiam gęste zupki:D
OdpowiedzUsuńtaka zupa może postawić na nogi :)
OdpowiedzUsuńszpinak w innej wersji niż "papka" do obiadku... Super!
OdpowiedzUsuńale wiosennie, super wygląda
OdpowiedzUsuńwow super przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na rozpoczęcie wiosny :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń