Mam dzisiaj danie w sam raz na większą grupę osób, a zarazem baaardzo efektowne. 
- 25 dkg mąki
 - 12,5 dkg masła
 - olej
 - 1 szt papryki
 - 20 dkg pieczarek
 - 1 pęczek dymki
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 op tuńczyka (kawałki) w oleju
 - 3 szt jajek
 - 1 szt serek ostrowia ziołowy
 - 1/2 szklanki mleka 2 %
 - 1/2 op kukurydzy
 - pieprz
 - sól
 - curry
 
Wyabiamy ciasto na tartę. 250 gram mąki z 125 gramami tłuszczu, siekamy nożem, aby powstała kaszka, a masło idealnie pokryło się mąką. Zawijamy w folie i do lodówki na 30 min. Nastepnie obkładamy formę i pieczemy w piekarniku przez 15 min w 200 stopniach.
Przygotowujemy farsz: Tuńczyka odsączamy z oleju, kukurydze 1/2 op z zalewy.Podsmazamy na patelni pieczarki, paprykę i czosnek, przekladamy do miski, dodajemy tunczyka, kukurydze, pokrojona dymke, i przesmazone warzywa z patelnii . Razem mieszamy, przyprawaimy sola, pieprzem i plaska lyzeczka curry.
Wyciagamy spód, smarujemy olejem, aby nie nasiąknął warstwą serową do zapieczenia, przesypujemy składniki i zalewamy masą: Serek ostrowia ziołowy cały zmiksować z 3 jajkami i 1/2 szklanki mleka.
Pieczemy 45-60 min w 180 stopniach. 
Gotowe, smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!