wtorek, 23 lipca 2013

Babeczki jagodowe z cynamonową kruszonką

Bo ja już się stęskniłam za słodkościami :-)


BABECZKI JAGODOWE 
Z
CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ
(na 24 sztuki)
-szklanka 250 ml-

-babeczki-
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 szklanki jagód

-kruszonka-
- 1/3 szklanki mąki
- ¼ kostki masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru

'Suche składniki' na babeczki przekładamy do jednej miski, a do drugiej wszystkie 'mokre'. Następnie 'suche' składniki stopniowo przesypujemy do 'mokrych'. Całość mieszamy łyżką. Na sam koniec dodajemy jagody i delikatnie całość jeszcze raz mieszamy. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy do połączenia składników. Zagniatamy i przekładamy do lodówki na 30 min. Powinno być twarde po wyjęciu, aby dało się łamać i kruszyć. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości ciastem. Następnie rwiemy na wierzch kruszonkęPieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min. do zarumienia.

14 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco :) Jagody... smak lata!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Uwielbiam wszystko z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i są wspaniałe. Na pewno zaspokoiły chęć na słodkość:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentują, muszą być pyszne :) !!

    OdpowiedzUsuń
  5. genialnie wygląda... uwielbiam kruszonkę! a z cynamonem to już w ogóle jakiś raj na ziemi ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nooooo... marzy mi się, tak ogólnie, mieć gina, który będzie codziennie pytał: "jakie życzenie ma dziś moja pani?". I dziś moja odpowiedź brzmiałaby: babeczki Szany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ musiały być przepyszne ;) Z chęcią wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. u Ciebie zawsze same pyszności...nie mogę jeść za dużo cukru, ale dla reszty rodzinki będą idealne;PPPP Pozdrawiam i zapraszam do siebie MK Gotuje i MK Czytuje xxx

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!