wtorek, 1 maja 2012

Ryba w sosie szafranowo-herbacianym z aromatem lawendy i nagietka

Hej :)
Dziś u mnie zrobi się wiosennie. Kwiatki, lekkie danie, zdrowa, oczyszczająca herbata. Przed wami danie głównie na takie dni jak teraz. Kolorowe i wiosenne. Przepis bierze udział w konkursie "Z herbatą Irving w roli głównej".

RYBA W SOSIE
SZAFRANOWO-HERBACIANYM
AROMATEM LAWENDY I NAGIETKA



-ryba- 

- 2 filety białej ryby 
( np.: mintaj, tilapia, sola)
- mieszanka suszonych przypraw
( suszona cebula, czosnek, papryka, natka pietruszki, bazylia, kwiaty lawendy, kwiaty nagietka) 
- sól morska, pieprz

-sos- 
- 3 torebki herbaty Irving Pure White
( zaparzone w 100 ml wody ) 
- 300 ml śmietany 18 %
- 5-6 nitek szafranu
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej 


  • RYBA: Rybę z obydwu stron nacieramy mieszanką przypraw oraz solą i pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach około 8-10 min. Do zrumienienia.

  • SOS: Herbatę zaparzamy w wodzie (temp. ok. 80 stopni). Odstawiamy do ostygnięcia. Na gorącą patelnię wlewamy śmietanę, ścieramy odrobinę gałki i dodajemy nitki szafranu. Całość mieszamy, odparowujemy chwilę, dodajemy napar z herbaty i odparowujemy do konsystencji sosu. Polewamy powstałym sosem rybę i posypujemy całość mieszanką przypraw.  

****

7 komentarzy:

  1. pięknie to wszystko wygląda! a przepis bardzo oryginalny, trzymam kciuki za wygraną w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie podane danie! Szafran sprawił, że sos nabrał pięknego koloru. Ale nie wiem jak może smakować nagietek niestety :(
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja, ślicznie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba cały dom pachniał tymi przyprawami ;), wygląda ślicznie, ja też bardzo lubię łączyć kolory w potrawach. Piękna rybka.

    OdpowiedzUsuń
  5. bosko to wygląda i zapewne też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!